Ta på dig en jacka, du fryser.

 
Förra helgen fick Berlin besök av Carolina som brukade bo här förut och som var min number 1 festkompis månaden innan jag åkte hem till Sverige för sommaren. Med sig hade hon Zeth och Bea som jag inte hängt med förut men sett frekvent på instagram osv. Vi gick till Homopatik där jag träffade massa nya peppiga människor och jag fixade mig även en visning av ett rum i Neukölln, jag hoppas så att jag får det. Resten av helgen sprang vi på Berghain och jag jobbade som vanligt några timmar på min kära restaurang(usch) mellan festandet. Det kändes precis som förut, som att Carolina inte flyttat hem och som att hon inte just nu läser juridik i Uppsala. 
 
Det har nästan blivit vinter i Berlin. Det luktar vinter. När blev det vinter?
 
Nu ska jag sluta äta min Lemon Cheesecake glass och ta tunnelbanan till jobbet. 
 
 
2 kommentarer
Mirre

Sooom jag har letat efter en svensk som bor och bloggar om Berlin och så fann jag din blogg som jag nu också hat -älskar.. Hat För att den är så bra och du inte bloggar så ofta ;) skämt och sido jag tycker om den så mycket men förstår att du inte hinner !

Tycker du var så modig som bara tog ditt pic och pack och reste . Jag är en sån person som måste ha de mesta planerat ( går sista året på gymnasiet och stressar lite över framtiden )

Min dröm framtid består också nämligen av att bo i Berlin . Där man får lov att vara veeem man vill , Gud vad jag älskar den staden.. Jag har många vänner där och egentkligen så borde jag inte ha så mycket att oroa mig över eftersom de har erbjudit hjälp med lägenhet jobb osv men jag har endå en fråga till dig som är svensk och förstår min situation lite ( mina tyska vänner säger bara "DE KOMMER LÖSA SIG NÄR DU KOMMER HIT" ) men haha de räker inte hela vägen så har ett par frågor

- hur kunde du och Maja fixa lägenhet innan ni hade jobb? Var det lätt att hitta lägenhet ?
- var det många arbetsgivare som krävde att du kunder tyska?
- räcker lönen till mycket ? Alltså hyra , utgångar , shopping ?

Jätte tacksam för svar :D

Svar: Men åh tack så mycket!! Jag ska bli bättre på att uppdatera(lol säger det hela tiden) men jag ska verkligen försöka!
Alltså för det första: Jag måste säga som dina tyska kompisar, det löser sig när du kommer hit. Tyska systemet är helt fuckat, så ingenting går egentligen att fixa innan man åker utan det är bara att packa resväskan, åka ner och förhoppningsvis lyckas ordna upp livet här nere relativt snabbt! Och har du kompisar här(t.o.m. tyska kompisar) kommer allting ordna sig jättesnabbt, ingenting att oroa sig över! Men jag ska svara på dina frågor!

- Jag och Maja fick lägenheten via en kompis. Han behövde någon som kunde dela hans tvåa så vi bestämde oss för att ta rummet och dela det. Nu ska jag dock flytta härifrån till en annan lägenhet med min nyfunna kompis Hannes(det kommer blogginlägg om det!!)

- Många arbetsgivare kräver tyska, ja. På min arbetsplats går det helt ok med engelska, men de vill gärna att man ska kunna lite tyska, dels för gästen/kunden, dels för att språket på arbetsplatsen mest består av tyska och det är enklare att följa med. De flesta frågar om man kan tyska och det är mycket större chans att få jobb om man faktiskt kan lite. Sen har min tyska bara på en månad, genom att jag jobbar och pratar tyska varje dag, förbättrats enormt!

- Det med lönen beror så klart helt på var du jobbar, eftersom det ganska naturligt är olika lön på olika ställen. De flesta har en lön runt 1000-1500 euro. Min lön räcker till allt jag behöver(inklusive Berghain varje helg), skulle kunna spara undan lite också gissar jag om jag hushåller.

Hoppas du fick svar! Feel free to ask om det är någonting annat du undrar över!
exhalera.blogg.se

Mirre

Vad snabb du var ! Tack så jätte mycket för svar !! Kan tänka mig att Tyskland inte har de bästa systemet men å andra sidan så är dom ett par miljoner mer än oss haha!

Jag är så sjukt taggad och hoppas på att sista året på gymnasiet går fort!

Tusen tack igen och lycka till med lägenhets byten och livet i Berlin !